Je eerste huis kopen: laat je goed adviseren

Je eerste huis kopen: laat je goed adviseren

Het kopen van je eerste huis is een spannende en vaak ingrijpende gebeurtenis in je leven. In veel gevallen ga je bij je ouders uit huis en moet je helemaal op je eigen benen staan, zowel op huishoudelijk als op financieel gebied. Veel (jonge) mensen laten zich echter niet goed adviseren, waardoor ze onverwachts met hoge kosten komen te zitten. Het is daarom zeer belangrijk om eerst langs een financieel adviseur te gaan, voordat je een hypotheekschuld aangaat. 

Hypotheekadvies

Voordat je op een huis wilt gaan bieden is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel je (samen met je partner) aan hypotheek kunt krijgen. Zo kun je gericht in deze prijsklasse gaan zoeken en raak je niet teleurgesteld als het blijkt dat het huis waarop je een bod hebt gedaan niet kunt betalen. Een hypotheekadvies gesprek is bijna altijd vrijblijvend en de adviseur zal op basis van je inkomen uitrekenen hoeveel je kunt lenen bij de bank voor de aanschaf van aan woning.

Eigen geld 

Anno 2021 is het belangrijk om ook wat eigen vermogen te hebben voordat je een huis wilt gaan kopen, want de kosten koper, ofwel de notariële kosten etc, kunnen niet meer worden meegefinancierd. Vaak ben je al snel rond de 5% van de koopsom van de woning aan eigen vermogen kwijt. Daarnaast wil je de woning natuurlijk nog naar je eigen smaak inrichten. Een ander type gordijnen, wat raambekleding en misschien een andere vloer: het kost al snel tussen de 5- en tienduizend euro. 

Daarnaast wordt er in de oververhitte woningmarkt vaak flink overboden. Zonder het overbieden op een woning maak je bijna geen kans meer op een woning te kopen. De overbieding moet ook uit eigen gelden worden betaald, want dit kun je ook niet meefinancieren. 

Financiële situatie

Het is ook belangrijk om goed na te denken over de maandelijkse lasten die je elke maand wilt dragen. Ben je een levensgenieter en geef je graag geld uit aan vakanties, hobby’s en een biertje op zijn tijd? Houdt hier dan rekening mee bij de aanvraag van je hypotheek. Wanneer je het maximale bedrag wilt lenen om een duur huis te kopen kun je deze dingen wellicht minder doen. Maak voor jezelf een overzicht met je maandelijkse uitgaven en ga voor jezelf na wat belangrijker is, deze uitgaven of een groter huis?

Hoe ik mijn huis kocht in Enschede

Zelf ben ik woonachtig in Enschede en heb ik sinds een jaar ook mijn eigen woning. Ik heb me heel goed georiënteerd en dus ging ik op zoek naar hypotheekadvies Enschede. Mijn financieel adviseur heeft alle kosten van benodigde verzekeringen in kaart gebracht en mijn maximale te lenen hypotheekbedrag berekend. Daarna heb ik voor mezelf goed overwogen wat mijn maximale maandelijkse woonlast mocht zijn en ben ik hierna pas om zoek gegaan naar een woning die paste in mijn budget en wensen. 

admin