Wat wordt wel en niet vergoed door de basis zorgverzekering?

Wat wordt wel en niet vergoed door de basis zorgverzekering?

Het kan erg verwarrend zijn, wat er wel of niet wordt vergoed door de basis zorgverzekering. Vaak is dit ook afhankelijk van wat je precies wilt binnen de categorie. De basisverzekering en zijn dekkingen wordt jaarlijks bepaald door de overheid, dus het is verstandig om jaarlijks even de wijzigingen in de basis zorgverzekeringen te bekijken. Hoewel veel categorieën vrij duidelijk zijn over vergoedingen, zijn de categorieën medicijnen en hulpmiddelen nog onduidelijk.

Wanneer worden medicijnen wel of niet vergoed?

Het kan nog wel eens onduidelijk zijn of medicijnen volledig vergoed worden door de basis zorgverzekering of niet. Dat is ook erg afhankelijk van de medicijnen die je koopt. Wanneer je de standaard aangeschreven medicijnen koopt zal dit volledig vergoed worden door de basisverzekering. Kies je zelf voor duurdere medicijnen? Dan wordt het verschil tegenover de goedkopere variant in rekening gebracht. Heb jij een aandoening of allergie waardoor het goedkopere medicijn niet werkt of zelfs gevaarlijk is? Dan kan je onder het mom van ‘medische noodzaak’ alsnog het duurdere medicijn vergoed krijgen.

Wanneer worden medische hulpmiddelen wel of niet vergoed?

Medische hulpmiddelen zijn een ander onderdeel binnen de basis zorgverzekering welke niet altijd even duidelijk is. Een medisch hulpmiddel kan namelijk alles van slippers tegen hielspoor tot een traplift zijn. Ben jij genoodzaakt om eenvoudige loophulpmiddelen zoals een rollator, krukken of een looprek te verkrijgen? Deze wordt helaas niet meer door de basis zorgverzekering vergoed. Afhankelijk van je zorgverzekering kan dit eventueel in een aanvullende verzekering wel vergoed worden.

Als je een medisch hulpmiddel nodig hebt om zelfstandig te wonen wordt dit ook niet door de basis of aanvullende zorgverzekering vergoed. Hiervoor kun je wel een afspraak maken bij de gemeente, dit wordt namelijk door Wmo geregeld. Vraag bij jouw gemeente Wmo-loket even aanvullende informatie over wat er wel of niet wordt vergoed.

Als je de medicijnen of medische hulpmiddelen zelf niet kunt betalen kan het zijn dat je in aanmerking komt voor ‘bijzondere bijstand’. Dit is afhankelijk van je gemeente.

admin